Özgüven, kendinize, becerilerinize ve yeteneklerinize duyduğunuz inanç ve güvendir. Özgüvenli olmak her şeyi yapabileceğiniz anlamına gelmez. Özgüvenli kişilerin beklentileri gerçekçidir. Beklentilerinden gerçekleşmeyenler olduğunda hayata ve kendilerine olumlu bakmayı ve kendilerini oldukları gibi kabul etmeyi başarırlar
Özgüven, içinde olduğunuz durumlara ilişkin kendinize ve duruma ilişkin olumlu ancak gerçekçi bir bakış açısına sahip olmanızı sağlar. Özgüvenli kişi zorluklardan kaçmaz, inandıkları için direnir, sınırlarını kabul etme cesaretine sahiptir. Her birimiz bazı alanlarda daha yetkinken bazı alanlarda kendimizi çok da sağlam bir zeminde hissetmeyiz.
Özgüven gelişimini etkileyen birçok faktör vardır. Ebeveynlerin tutumları, özellikle çocukluğun ilk yıllarında çocukların kendileri ile ilgili duygularının oturacağı temeli belirlemede en önemli etkendir. Kabul gösteren, onaylayan ebeveynlerin çocukları kendileri ile ilgili olumlu duygular hisseder ve sağlam bir temel üzerine inşa ederler kişiliklerini. Ebeveynlerden biri ya da her ikisi de eleştirel, memnuniyetsiz ve talepkârsa ya da aşırı korumacı ve bağımsızlığa, keşfetmeye izin vermeyen anne-babalarsa, çocuklar kendilerinin beceriksiz, yetersiz, hatta aciz hissederek büyürler.
Siz de yaşamınızın en az bir alanında eksiklik duygusu yaşıyor ve becerilerinizi verimli olarak ortaya koyamıyorsanız; kendinizden ve becerilerinizden şüphe duyuyorsanız, boyun eğiyor, aşırı uyum gösteriyorsanız, eleştirilere karşı çok kırılgansanız, eksiklik duygularınız kuvvetliyse ve kendinizi sevilmiyor, istenmiyor hissediyorsanız, profesyonel destek alma zamanı gelmiş demektir.
Özgüven doğumla bizimle gelmez, öğrenilir. Yaşadığınız özgüven eksikliği kalıcı olmak zorunda değildir. Sizi sıkıntıya sokan yanlış öğrenimlerinizi doğru öğrenimlerle değiştirip özgüveninizi kazanabilirsiniz. Bu konuda psikoterapi yol arkadaşınız olacaktır.
Dr.phil. R. Meltem KAVCAR SIRMALI