Corona Günleri’nde Evlilikler

Kriz dönemleri insanın olumluya da olumsuza da yönlenmesine neden olabilir. Böyle süreçler bazılarını dayanıklı, şefkatli, yaratıcı ve çözümcül olma yönünde motive ederken bazılarında da korku,  sadece kendisini düşünme ve değişken bir duygudurum oluşturur.

Neredeyse tüm dünyada ilişkiler etkilendi bu süreçte. Peki ya sizin ilişkiniz?  Tüm ilişkilerde olduğu gibi sizin ilişkinizin önünde de iki seçenek var: Bu süreci ilişkiniz için bir fırsat olarak görüp hayatın hızlı akışında birlikte yapmaya zaman bulamadıklarınızı yapıp mutlu ve keyifli bir zamana da çevireceksiniz ilişkinizi ya da zaten bu süreç öncesinde de var olan çatışmalarınızı daha da derinleştireceksiniz. Zaten güvensiz olan zemininizde ciddi çatlaklar oluşturacaksınız. Seçim sizin!!

Seçiminiz ilişkinize fırsat verme yönündeyse (ki umarım öyledir), birkaç alana dikkat etmenizi öneririm:

  1. Abartmayın, dramatize etmeyin. Bu da geçecek.

Eşinizle gerildiğinizde gerçeklik algınız bulanıklaşır. İlişkinizin olumsuz tarafları, anlaşmazlıklarınız sadece anlık durum için değil ilişkinizin geneli için su yüzüne çıkar. Bu durumdayken ilişkiniz hakkında sakın karar vermeyin, ibre ayrılığa yaklaşmıştır. İkili ilişkilerde duygular böylesine gergin durumlarda hızla, hem de çok büyük bir hızla değişebilir. Bu gerginlik esnasında ve sonrasında duygularınız zedelenmiş olsa bile, unutmayın ki kısa bir süre öncesinde mutlu ve keyifliydiniz partnerinizle. O nedenle abartmayın, dramatize etmeyin. İçinde bulunduğunuz durum kalıcı değil, bu da geçecek. Malum hayatta her şey geçiyor. Hiçbir şey statik değil, her şey devingen.

Hatırlayın, bundan önce de birçok kez kendinizi kötü hissettiniz, ama bir süre sonra geçti. Durum değişti, sizin duygularınız değişti, hatta düşünceleriniz bile değişti. Tıpkı şimdilerde, Corona Günleri’nde evde partnerinizle kapalı kalmanız ve ilişkinizde hızla gerginleşmenizin de böyle kalmayıp değişeceği gibi. Hayat yönetilmesi gereken birçok kriz ile yüzyüze getirmiştir herkesi. Mutlak siz de payınızı almışsınızdır bundan. Krizler karşısında kendinize acımak ve durumu dramatize etmek yerine, bu kriz süreçlerini nasıl yönetip kendinize fayda çıkartabileceğinize odaklanmak hayatınızı yaşanır kılacaktır.

  1. Hayatınızdaki iyilere odaklanın. Her gün sahip olduklarınıza teşekkür edin.

İlişkinizde olumsuz bir süreç yaşıyorsanız, olumsuzluklar yerine olumluluklara odaklanmayı başarmak çok önemlidir malum. Elbette ki kolay değil, haklısınız, ama yapılabilir. İlişkinizin en gergin olduğu dönemlerde bile hayatınızda mutlaka iyi bir şeyler vardır. Mesela sağlıklı olmak, rahatça soluk alıp verebilmek, temel ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek ,vb. Bu Corona Günleri’nden önce soluk alıp vermek, sağlıklı olmak, temel ihtiyaçlarımızı karşılamak o kadar sıradan bir durumdu ki birçok kişi için, bu hediyeleri son derece sıradan görüyorduk. Ama bu sıkıntılı süreçte herkes öğrenmiştir artık diye düşünüyorum bu temel fonksiyonların ne kadar değerli olduğunu.

Yapabildiklerinize, sahip olduklarınıza teşekkür edin. Devamlı şikâyet ederek bir hayatı harcamak çok yazık. Hem unutmayın, siz şikâyet ettikçe durum iyiye değişmiyor ve siz de mutlu olmuyorsunuz.

“Her an burun burunayız, bir nefes alacak zaman ve alan yok” demek yerine, evde bu zor dönemde yalnız olmadığınız için teşekkür etmek bilin ki kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Madem evdesiniz, kapalısınız ve bir süre daha eski yaşamınız olmayacak, eşinizin, ilişkinizin, evde olmanın olumlu taraflarına odaklanın. Olumsuzlara bakmak ne size ne ilişkinize fayda getirmez. Olumsuzları görmek çözüm üretebiliyorsak faydalıdır. Çözüm üretemiyorsak olumsuzlarla meşgul olmak sadece sizi ve dolayısıyla eşinizi mutsuz eder.

  1. Hayatınızdan keyif alın. Her gün mutlak sizi gülümsetecek bir şeyler bulun.

Madem sınırlı bir metrekareye kapandınız ve bir süre daha kapanacaksınız, eşinizle didişmek yerine, onun beklentilerinizi karşılamayan taraflarına odaklanmak yerine, birlikte nelere gülebileceğinize bir baksanız diyorum. Bakın bakalım siz birlikte nelere gülebiliyorsunuz. İlla çok sofistike espriler gerekmiyor evde eşinizle gülmek için. Önemli olan sürecin oluşturduğu gerginliği aşmak. Gülün, kahkaha atın. Sabahları gülümseyerek güne başlayın. Şikâyet etmeyin. Kendinizi ve eşinizi mutlu edecek küçük keyifler oluşturun.

Beraber spor yapmayı deneyin, mutfağa birlikte girin, hatta kitap okuyup üzerine konuşun. Hayat sadece televizyon, bilgisayar ve telefon ile geçmesin. Kafanızı kaldırın, birbirinizi görün. Birlikte film seyredin, yeni şeyler öğrenin, yeni hobiler edinin. Bu yaşananları yaşamın sunduğu bir fırsat olarak görün.

Biliyor musunuz, zihnin bir durumu farklı algılamayı sağlayabilme kapasitesi hayranlık vericidir. Durum değişmez, ama sizin baktığınız perspektif durumu nasıl algılayacağınızı belirler. Hayatın, kendinizin, eşinizin, ilişkinizin olumlu taraflarına bakmaya karar vermenizin tüm hayat dinamiklerinizi nasıl olumlu etkilediğini, değiştirdiğini göreceksiniz.

Dramatize etmeyin, müteşekkir olun, hayatınızdan keyfi eksik etmeyin. Sadece zihinsel sağlığınızın değil, ilişkinizin de nasıl olumluya evrildiğini göreceksiniz.

Sağlıkla kalın

Dr.phil. R. Meltem KAVCAR SIRMALI

13 Mayıs 2020