Bulimia Nervoza

\"\"

Bulimia Nervoza, kişinin tıkınırcasına çok yemek yedikten sonra bu yiyeceklerin şişmanlatıcı etkisinden kurtulmak için gösterdiği zaman zaman aşırı ve yanlış çabalardır. Bulimia Nervoza hastası olağan dışı miktarlarda yiyecek tüketimini takip eden bilinçli dışa atım yöntemlerini kullanır. Kilo almayı engellemek için kusma, oruç tutma, aşırı spor yapma, idrar söktürücü ya da laksatif kullanmayı seçer.

Aşırı ölçüde, adeta patlayıncaya dek, tıkınırcasına kriz halinde yenen yemeklerden sonra suçluluk ve utanç duygusu yaşarlar.

Yanlış yeme davranışlarının farkındadırlar, farkında olmadıkları bu yeme bozukluğunun bedenlerine ve duygularına, zihinlerine ne kadar zarar verdiğidir.  .

Bir süre sonra isteseler de aldıkları gıdayı içeride tutamamaya başlarlar. Mide bulantısı ve kusma istem dışı oluşur.

Başlangıçta büyük bir haz aldıkları yeme süreçlerini gizlilik içinde gerçekleştirirler. Bu hazza dayalı aşırı yeme davranışı, tüketilen yemeğin miktarı üzerindeki kontrollerini kaybetme ve sonrasında gelen aşırı tokluk durumu ile sonlanır. Sonrasındaki suçluluk ve utanç duygusunu da genellikle boşaltım biçimleri takip eder.

Temelleyen sebepler yalnızlık, kabul görmeme, sevgi eksikliği gibi ve olumsuz duygulanımları harekete geçirerek bu aşırı yemek yemeyi tetikler.

Zayıflığın benlik değerini arttıracağına olan inanç tüm yeme bozukluğu hastalarında kuvvetlidir.

Bulimia Nervoza tedavisi bir ekip işidir. Vücudun bozulan fizyolojik dengesini mutlak bir dâhiliye uzmanı takip etmelidir. Hormonlarla ilgili sıkıntılar oluşmuşsa, bir endokrinolog; kadınlarda adet düzensizlikleri oluşmuşsa, bir jinekolog devreye girmelidir. Bulimia Nervosa’nın psikolojik tedavisinde ise çift ayaklı yaklaşım çok önemlidir. Dürtü kontrol zorluğunu ve depresyonu tedavi edici farmakoterapi eşliğinde ilerleyen, tetikleyicileri bulup baş etme teknikleri ile devam eden uzun soluklu psikoterapi zaman içinde cevap alınacak tek doğru yöntemdir.

Dr.phil. R. Meltem KAVCAR SIRMALI